Oppdals herrestue Raulåna
Mange konger har vært innom prestegarden og Raulåna gjennom tidene. Den første var Kristian 5. i 1685, bare ti år etter at huset stod ferdig. I 1704 kom Fredrik 4., i 1733 Kristian 6. Siste besøket skjedde i 1860, da den norsk-svenske kongen Karl 15. reiste gjennom Oppdal på kroningsferd til Trondhjem.
Hvert værelse er restaurert tilbake til et bestemt tidsrom i bygningens historie. I andre etasje er det trolig det mellomste av de tre værelsene, Kammeret, som gjør sterkest inntrykk. Dette rommet står stort sett slik det gjorde mot slutten av 1600-tallet, med en frodig barokk rankedekor både i veggene og i taket, og gir en intens oppleving av fortid. Til høyre for kammeret er den store Kongesalen, der kongene skal ha overnattet i en himmelseng som dessverre ikke eksisterer lenger. En svært spesiell og praktfull dør i renessansestil fører inn i rommet. Kongesalen er restaurert slik den tok seg ut på 1700-tallet. Det tredje værelset i andre etasje ble kalt Kongekammeret. Her er tømmervegggene jevnet ut med en sementaktig masse, og vakkert dekorert. Rommet er restaurert slik det stod tidlig på 1800-tallet.
I første etasje, til høyre for kjøkkenet, finner vi Malekammeret og den noe større Herresalen. Disse værelsene står nå slik de tok seg ut ved siste hundreårsskifte, da Opdal Ungdomslag eide huset. Tapetene fra den perioden var det stort sett bare fillene igjen av, men værelsene ble tapetsert på nytt med håndlagde kopier av originalene.
Oppdalsmuseet tilbyr guiding for grupper på forespørsel. Ta kontakt på vår bookingtelefon:415 11 509 eller epost: post@oppdalsmuseet.no